Menu
Your Cart

Van Otlu Peyniri

Firma: Van Bal Ürün Kodu: vntlpynr
Küp peyniri, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesinde, hemen hemen tüm illerde geleneksel olarak üretilen bir Peynir türü. Bir kısım bölgelerde çömlek peyniri adıyla bilinir.Genellikle toprak küplere veya plastik bidonlar içerisine yağlı peynirin bol tuzlanarak ve sıkıştırıla..
280 TL
Firma: Herdem Organik Ürün Kodu: krhllz
Tatlı Heliz, kendisine haz tadı ve hoş kokusu  ile otlu peynire katılarak çok lezzetli bir peynir üretilmektedir. Zevkle tüketilen otlu peynir, yerli ve orijinal bir gıda çeşidi olan Heliz’in bölgede yöresel keledoş yemeği, yumurtalı kızartma ve peynir yapımında sıkça kullanılır. Heliz bitkisi ..
600 TL
Firma: Van Bal Ürün Kodu: vntlpynr
VAN OTLU PEYNİRİYapımı Van ve çevresindeki bölgelere özel olan Van Otlu Peyniri çok uzun yıllardır yapılan yöresel ve oldukça fazla rağbet gören bir besindir. Van Otlu Peyniri köklü bir yapıya sahip olmakla beraber yapım yılı hakkında kimse birşey bilmemektedir. Oldukça özel ve farklı bir lezzet ..
280 TL
Firma: Van Bal Ürün Kodu: vnslmrpynr
Van Salamura PeyniriPeynir kültüründe, Fransız mutfağı ile yarışır derecede zengin olan bir ülke olduğumuz gerçektir. Her kültüre ev sahipliği yapan ülkemizin yemek kültürünün ünü, dünyaya yayılmış haldedir. Kebap, lokum ve baklava ile ünlenen lezzetlerimize yöresel tatları da ekleyerek ne kadar şan..
260 TL
Firma: Van Bal Ürün Kodu: tztlvnpynr
 VAN TAZE OTLU PEYNİRİ                                 1)Van taze otlu Peyniri içinde bulunan heliz, sirmo, yabani kekik, yabani sarmısak , kenger ve 25 farklı ot çeşidiyle, kattığı lezzet dışında peynirin besi..
160 TL
Gösterilen: 1 ile 5 arası, toplam: 5 (1 Sayfa)

Van Otlu Peyniri 

  Van Otlu Peyniri Yapımı Van ve çevresindeki bölgelere özel olan Van Otlu Peyniri çok uzun yıllardır yapılan yöresel ve oldukça fazla rağbet gören bir besindir. Van Otlu Peyniri köklü bir yapıya sahip olmakla beraber yapım yılı hakkında kimse bir şey bilmemektedir. Oldukça özel ve farklı bir lezzet olan bu peynir gerek tadı, gerek rengi, gerek içerisinde bulunan otlar ve gerekse kullanılan koyun sütü kalitesi ile Van ile bir bütün hale gelmiş durumdadır. Van ve bölgesinin kendine has olan Van Otlu Peyniri ilk bahar ve yaz döneminde yapılmaktadır. Üretiminde ilkbahar ve yaz diye yapılan bu mevsimsel seçimin nedeni ise bu dönemde süt üretiminin artıyor olması ve içerisinde kullanılmakta olan otların çoğunluğunun dağlarda ilkbaharda yetişiyor olmasıdır.


Van Otlu Peynirinin Faydaları


Oldukça doyurucu bir besin kaynağı olan bu peynir başlı başına bir şifa kaynağıdır. Her bir otun ayrı ayrı şifaları ayrı ayrı faydaları bulunmaktadır.  Van Otlu Peynirinin içerisine tam tamına 25 farklı ot kullanılabilmektedir.

Van Otlu Peynirinin içerisinde kullanılan bu şifalı bitkilerden biri suh bitkisidir. Bu bitki şeker hastalarına şifa vermenin yanında bu bitki vücudun sıvı dengesini koruyup böbrek üstü bezlerinin çalışmasını desteklemektedir. Aynı zamanda bağırsak florasını düzenleyerek kabızlık gibi daha birçok sorunun yaşanmamasını sağlar. Bu bitkinin bilinen diğer bir faydası ise hücrelerimizi yenileyip yaşlanmaya ve kırışıklıkları gidermede önemli bir etken olmaktır. Bu suh bitkisi aynı zamanda da vücutta bulunan yağ hücrelerinin sayısı azaltıp zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

Yine aynı şekilde Van Otlu Peynirin içerisinde kullanılan kekik ve sirmo bitkilerinin ise antimikrobiyal özellikleri bulunmaktadır.

Ayrıca C vitamini açısından dünya ile kıyaslandığı zaman en zengin besin van otlu peynir olmaktadır.


Van Otlu Peynirinin Özellikleri

Van Otlu Peynirinin yapımında 25 farklı bitki kullanılabilmektedir. Bunlar dağ nenesi, kekik, suh, çasur, yabani sarımsak, helis, siyabo ve benzeri bitkilerdir. Yapımda kullanılan bu 25 farklı ot bizzat bölgenin kadınları tarafından mevsimi gelince doğadan toplanmaktadır. Van Otlu Peynirini benzersiz, eşsiz kılan tek şey bu bu şifalı otları içermesi değildir. Aynı zamanda  kullanılan sütün de kaliteli ve oldukça doğal olmasıdır. Toplanan otlar ve sütün sağılması ile Van Otlu Peynirinin de yapım öyküsü ve aşamaları başlamış bulunmaktadır.


Van Otlu Peyniri'nin Yapımı ve Aşamaları

Mevsiminde ve doğadan toplanan bu otlar temizlendikten sonra kaynatılıyor ve sonrasında güneşte kurutulmaya bırakılmaktadır. Sağılan süt mayalandıktan yaklaşık otur dakika sonra pıhtılaşmış mayalı süt kıvamına gelmektedir. Sonrasında ise bu mayalı süt bez torbalara dökülüyor. Kuruyan otlar da bu karışıma katılıyor ve karışım iyice karıştırılıyor. Bu işlemden sonra karışım tekrar bez torbalara aktarılıp suyu iyice süzülüyor ve katılaşması bekleniyor.


Yeterince katılaşan Van Otlu Peyniri sadece yazın değil kış mevsiminde de tüketilebilmesi için bidon ve küplere konulmaktadır. Ardından bu bidon ve küpler toprağa gömülmektedir ki bir sonraki yapım mevsimine kadar taze ve tüketime hazır olsun. Bu küp ve bidonlar kış aylarında yerinden taptaze bir şekilde çıkarılıyor. Bu süreç üç ile yedi ay arasında değişim gösterebilmektedir. Daha sonra küpten ve bidondan çıkarılan Van Otlu Peyniri kaya tuzu ile tuzlanarak parçalarına ayrılıyor. Ardından ise salamura karışımların içerisine bırakılıp biraz da orada bekletilmektedir. Ve karışımdan çıkarılan peynirler artık tüketime hazır hale gelmiş Van otlu peynirleri olmaktadır.


 Van Otlu Peyniri'nin Renk ve Tadı

Oldukça zahmet ver sabır gerektiren bir sürece sahip olan Van otlu peynirleri eşsiz bir tada sahiptir. İçerisinde 25 değişik ot kullanılabilen Van otlu peynirlerinin renklerini ve tatlarını bu bitkiler etkilemektedir. Bu otlara göre renkleri krem ve beyaz olmak üzere değişmektedir. Renklerine bu kadar etki eden otlar tatlarında ise büyük değişiklikler göstermemektedir.